0

ORGANIZATIA TA ESTE POTRIVITA SI PREGATITA PENTRU FLEXIWORK?

Posted by Amalia Trita on 3/12/2012 04:00:00 p.m.
Daca ai auzit pana acum de flexiwork, cunoscut si sub denumirea de flexibilizarea timpului de lucru, este minunat!

Daca ai si aplicat pana acum (ca si angajator ma refer) tin chiar sa te felicit! Si te astept sa ne si impartasesti din experienta ta, daca vrei. :)


Dacă nu ai auzit și nu ai aplicat pana acum, nu are nimic. Ai destul timp de acum inainte. Mai mult, daca vrei sa afli suficient de multe lucruri despre acest concept, formele in care se gaseste acesta, cat si beneficiile numeroase pe care le aduce implementarea unui sistem flexiwork afacerii tale, intra AICI si rasfoieste primul manual de Flexiwork din Romania - ABC-ul Flexiwork.


Intre timp insa, sarind peste cele 144 de pagini de teorie si exemple de buna practica, poti sa faci un test rapid pentru a vedea daca afacerea ta este potrivita si pregatita pentru adoptarea flexiwork-ului.


Nota: La finalul testului voi afisa si raspunsurile si interpretarile, asa ca nu trisa.



TEST - Organizatia mea este potrivita si pregatita pentru flexiwork ?


Raspunde cu DA sau NU la urmatoarele 12 intrebari. La finalul testului calculeaza punctajul obtinut, dupa modelul dat si afla daca este sau nu timpul sa implementezi un sistem de lucru flexibil în cadrul firmei tale.
#1. Se intampla adesea sa constati ca ti-ar trebui un specialist intr-un domeniu nou, dar nu ai bani suficienti pentru a-l angaja?
#2. Se intampla adesea sa suporti cheltuieli impovaratoae pentru chiria biroului/ birourilor si/sau a spatiilor de parcare ale firmei?
#3. Se intampla adesea ca angajatii tai sa intarzie la serviciu datorita traficului intens/intarzierii trenului/ autobuzelor?
#4. Salariatii iti cer adesea invoiri sau apeleaza la concedii medicale pentru a-si rezolva problemele personale/ de familie?
#5. Se intampla adesea sa se iveasca o comanda/ client in ultimul moment al unei zile de lucru sau in week-end, pe care o ratezi, deoarece salariatii au terminat programul de lucru?
#6. Se intampla frecvent sa platesti ore suplimentare angajatilor in perioadele aglomerate?
#7. Firma ta lucreaza in unul din urmatoarele domenii: arhitectura, contabilitate, avocatura, audit, programare calculator, soft-ware, jurnalism, publicitate, brokeraj, imobiliare, marketing on-line?
#8. Profilul de activitate al firmei implica utilizarea frecventa a calculatoarelor si conectarea la retele informationale sau de telecomunicatii?
#9. Capacitatea sau costul telecomunicatiilor si mediul de comunicatii pentru transferul datelor sunt sau pot face fata solicitarilor? Este mediul TIC stabil si actualizat in mod regulat?
#10. Pot fi accesate de la distanta aplicatiile si datele necesare unei munci obisnuite de la birou?
#11. Consideri ca salariatii muncesc bine doar cand sunt supravegheati direct („ochiul sefului”)?
#12. Consideri ca productivitatea firmei tale este foarte buna?


Raspunsuri la test:
Scorul pentru test se calculeaza astfel:
  • 1 punct pentru fiecare răspuns DA la intrebarile 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10;
  • 1 punct pentru fiecare răspuns NU la intrebarile 11, 12

1. DA. Flexibilitatea in munca ofera posibilitatea de a atrage angajati mai calificati si mai motivati.
2. DA. Programele flexibile de lucru, si in special telemunca, reduc nevoia firmei de a inchiria spatii pentru birouri si parcari si determina reducerea costurilor cu spatiile de munca si locurile de parcare.
3. DA. Salariatii sunt „prezenti” la serviciu si in zilele cu trafic intens sau cand este vreme rea sau conditii meteo extreme iarna. Rezulta de asemenea si un impact mai redus asupra mediului inconjurator prin utilizarea mai redusa a transportului, cu reducerea traficului si a poluarii, reducerea utilizarii infrastructurii de transport, reducerea consumului de combustibil etc.
4. DA. O problema majora pe care o rezolva flexibilitatea in munca este aceea că reechilibreaza balanta viata de familie-munca; de asemenea, studiile arata reducerea absenteismului si fluctuaţiei de personal, precum si reducerea zilelor de concediu medical de la 6 la 3 zile pentru salariatii cu program flexibil.
5. DA. Flexibilitatea ofera disponibilitate mai mare pentru client in perioadele aglomerate: stabiliti programul de lucru al angajatilor in asa fel incat sa fie acoperite toate sarcinile si niciun client sa nu fie neglijat in perioadele de schimbari sau de varf.
6. DA. Compania are posibilitatea de a programa activitati la ore neconventionale, oferind  servicii si la aceste ore, fara a fi necesara deplasarea angajatilor si deci plata orelor suplimentare.
7. DA. Acestea sunt domeniile carora li se adreseaza cu predilectie orarul flexibil de munca, si cu deosebire telemunca.
8. DA. Utilizarea intensiva a computerelor si telecomunicatiilor este un indicator pozitiv pentru telemunca si alte noi modalitati de lucru. Investitiile necesare in acest caz sunt relativ mici, conducerea organizatiei este deja obisnuita cu noile tehnologii iar, la nivelul acesteia, exista deja aptitudinile necesare pentru a suporta un mediu de lucru la distanta. Ar fi o mare greseala sa se introduca telemunca intr-o institutie care nu este inca conectata la reteaua informatica si nu beneficiaza de avantajele mesageriei electronice, a discutiilor si bibliotecilor on-line, etc.
9. DA. Daca da, acesta poate fi utilizat din ce in ce mai mult pentru a promova noi metode de lucru. Infrastructura externa este de asemenea un factor hotarator, intrucat telelucratorii sunt dependenti de o buna comunicatie intre reteaua interna a organizatiei si locul lor de acces (la domiciliu sau in telecentre).10. DA. Daca există probleme privind tehnica sau politica de securizare a acestui acces, atunci organizatia respectiva nu este pregatita pentru telelucru.11. NU. In cazul adoptarii de catre o organizatie a sistemului de lucru la distanta, este  importanta atitudinea manageriala fata de acest mod de lucru. Daca sefii sunt obisnuiti sa verifice timpul de lucru  al angajatilor si sa ii evidentieze pe cei care muncesc “din greu”, vor accepta cu dificultate programul flexibil - in general si telelucrul - in special, considerand ca prin acest sistem nu isi mai pot controla subordonatii.12. NU. Este momentul sa luati in calcul flexibilizarea programului de lucru al salariatilor dumneavoastra. Introducerea orarelor flexibile de munca a dus la cresterea productivitatii  cu valori intre 10-60% raportate de companiile care utilizeaza acest tip de munca.


Interpretare rezultate:
  • 10-12 puncte – organizatia este potrivita si pregatita sa implementeze scheme de program flexibil, de acest lucru ai nevoie pentru a rezolva multe din problemele cu care se confrunta compania ta;
  • 6-9 puncte – exista niste aspecte nerezolvate care trebuie analizate bine inainte de a opta pentru programe flexibile; atentie maxima la intrebarile 8 si 10!;
  • sub 6 puncte – firma ta nu este potrivita sau pregatita pentru implementarea de programe flexibile de lucru (cel putin nu în acest moment).







|

share fb

Facebook

Copyright © 2009 Flexiwork All rights reserved. Theme by Laptop Geek. | Bloggerized by FalconHive.