Teleactivitatea .. ne lovim des de ea in viata de zi cu zi, chiar daca la prima vedere nu va pare un termen prea cunoscut. Comertul electronic, afacerile electronice, e-banking, telemarketing, telesocializarea, sunt cateva dintre conceptele care fac parte din teleactivitate.
Este o activitate social-economica, menita sa conecteze la distanta persoane/organizatii, avand un impact social si ambiental mult mai mare decat alte forme de activitate.Toate teleactivitatile se bazeaza pe comunicarea la distanta, in mod special pe internet. Cel care presteaza o astfel de munca se numeste
telesalariat.
O imagine a telesalariatului ar fi urmatoarea: in casa de vacanta, eventual pe malul marii, sorbind din cafea si lucrand in liniste.
Se poate spune ca acesta este viitorul jobului, daca luam in considerare cresterea spectaculoasa din SUA in ultimii ani, dar si in alte tari.
Accentul se pune pe eliminarea transportului, timpul petrecut pentru deplasarea catre/de la serviciu.
Telemunca se aseamana cu teleactivitatea prin faptul ca informatiile sunt transmise cu ajutorul calculatoarelor, pentru a schimba aria geografica de lucru. Aceasta se asociaza de obicei activitatilor la care intrarile/iesirile sunt informatii, iar rezultatele pot sa fie transmise prin TIC - Tehnologia Informatiei si a Comunicatiilor.
Astfel, se poate lucra de acasa, se poate alterna lucrul la domiciliu cu cel de la firma, "din mers" - cu ajutorul unui calculator portabil, sau la telecentre - locuri special amenajate, a carui dotare este folosita de angajatii in diverse domenii/firme sau de catre cei independenti.
Tu cum vrei sa lucrezi?
Accesati
flexiwork pentru stiri si alte informatii!
|